Hoe werkt een microchip?

Een microchip bestaat uit een antenne (koperkleurig: zorgt voor ontvangen en verzenden) en de chip (draagt de code) zelf die omgeven is door biomedisch glas.Dit glas is dan nog eens gecoat met een inerte stof (vb polipropyleen) die de migratie (dwz verplaatsen) van de chip verhindert en de chip hermetisch sluit zodat de lichaamsvloeistoffen de chip niet kunnen beschadigen.De grootte van een chip is 11mm x 2 mm, ongeveer de grootte van een rijstkorrel.::nl

De werking is als het volgt: de reader (scanner) zendt een radiogolf uit die door de antenne ontvangen wordt. Deze activeert de chip die zijn code via de antenne doorstuurt naar de reader die deze code weergeeft in getallen op een scherm.

Soorten microchips

De ISO (international standard organisation) heeft standaarden opgelegd voor de microchips(standaard 11784 en 11785). Microchips die hier aan beantwoorden worden ISO chips genoemd. De bedoeling is dat elk land in de wereld deze standaarden gaat gebruiken zodat elke chip kan afgelezen worden met een ISO reader.Nu bestaat er het probleem dat sommige chips niet afgelezen kunnen worden door de ISO reader(oa de Trovan chip die veelvuldig gebruikt werd in dierentuinen en opvangcentra)

De ISO standaarden hebben ook wettelijke gevolgen:

  1. vanaf 01/01/2002 mag men vogels van Bijlage I van de Citeswetgeving enkel chippen met ISOchips: dus vraag aan uw dierenarts of hij ISOchips gebruikt.
  2. in quarantainestations moet men de papegaaiachtigen identificeren met een fraudebestendige ring ofwel met een ISO-microchip(MB 08.06.2001)

Het plaatsen van een microchip

Bij vogels wordt de chip best geplaatst in de linkerborstspier en niet onderhuids omdat het onderhuidse weefsel bij vogels een losse structuur is en de chip daardoor gemakkelijk migreert.De implantatie in de borstspier is de plaats die ook wordt aangeraden door de WSAVA(World Small Animal Veterinary Association).

Ik plaats de chips meestal onder anesthesie (isofluraan) omdat de vogels dan geen pijn voelen (de naald is tamelijk dik) en omdat de vogels dan niet meer bewegen(weinig of geen kans op bloedingen na de injectie)

De dierenarts kan na het chippen een bewijs schrijven dat de vogel met nummer x toebehoord aan eigenaar x of hij kan de vogel ook laten registreren bij IDchips. Zo kan de chip dienst doen als eigendomsbewijs.

IDchips is een data bank waar alle dieren van België of Luxemburg zijn geregistreerd.Door het chipnummer in te vullen online kan men zo de eigenaar van het dier opsporen.De registratie kost natuurlijk eenmalig geld en is niet verplicht.

IDchips is ook een lid van European Pet Network Momenteel heeft deze organisatie de volgende leden: UK, Noorwegen, Polen, Benelux, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Spanje.

Als men hier het chipnummer online invult kan men vinden in welk land het dier geregistreerd is en dan kan men verder gaan kijken in de database van het betreffende land wie de eigenaar is.

Voordelen van een microchip

  1. het is de meest fraudebestendige identificatie bij vogels.
  2. De enige fraude die kan gebeuren is het hergebruik van een chip van een dode vogel of het verwijderen van een chip van een levende vogel(maar dit moet dan al gebeuren met medewerking van een dierenarts.
  3. geen kans voor ringafsnoering of het blijven achterhangen met de ring aan een draad of aan een voorwerp.
  4. kan gebruikt worden om te bewijzen dat de vogel uw eigendom is aan de hand van een bewijs geschreven door de dierenarts of aan de hand van de IDchips registratie.
  5. bij diefstal of bij ontsnappen van de vogel heeft men een kans om de vogels terug te krijgen via de databank.
  6. een chip kan ingeplant worden op elke leeftijd terwijl een vaste voetring tot de leeftijd van 3 weken kan gebruikt worden.Dit kan nuttig zijn in de volgende gevallen:
  • de oudervogels zijn zeer agressief bij het benaderen van het nest zodat de jongen niet geringd kunnen worden.
  • als de ouder vogels na het ringen de tenen afbijten of zelfs de jongen doden of de jongen niet meer voederen.

Nadelen van de microchip

  1. Men heeft een reader nodig om de vogel te identificeren, maar de laatste tijd zijn de prijzen sterk verlaagd.Vanaf 200 euro kan men al beschikken over een reader.
  2. Het inplanten van een chip moet gebeuren door een dierenarts en is duurder dan een vaste voetring. Het medisch risico is verwaarloosbaar.

 bron zoals in de topic staat Dr Ludwig Van de Wouwer Heuvelstraat 18 2560 Nijlen::en

De werking is als het volgt: de reader (scanner) zendt een radiogolf uit die door de antenne ontvangen wordt. Deze activeert de chip die zijn code via de antenne doorstuurt naar de reader die deze code weergeeft in getallen op een scherm.