Ontsmettingsmiddel

Welke produkten zijn geschikt om onze kromsnavelverblijven hygiënisch te houden. Om te voorkomen dat een van die enge ziektes onze collectie aantast. Zelf gebruik ik Virkon S en F10. Beide zijn zeer doeltreffend in het bestrijden van bacteriën, virussen en schimmels. Ze worden vaak gebruikt als voetbad voor de in -en uitgangen van de volières en in quarantaines om een ziekte uitbraak te voorkomen::enWelke produkten zijn geschikt om onze kromsnavelverblijven hygiënisch te houden. Om te voorkomen dat een van die enge ziektes onze collectie aantast. Zelf gebruik ik Virkon S en F10. Beide zijn zeer doeltreffend in het bestrijden van bacteriën, virussen en schimmels. Ze worden vaak gebruikt als voetbad voor de in -en uitgangen van de volières en in quarantaines om een ziekte uitbraak te voorkomen::frWelke produkten zijn geschikt om onze kromsnavelverblijven hygiënisch te houden. Om te voorkomen dat een van die enge ziektes onze collectie aantast. Zelf gebruik ik Virkon S en F10. Beide zijn zeer doeltreffend in het bestrijden van bacteriën, virussen en schimmels. Ze worden vaak gebruikt als voetbad voor de in -en uitgangen van de volières en in quarantaines om een ziekte uitbraak te voorkomen::deWelke produkten zijn geschikt om onze kromsnavelverblijven hygiënisch te houden. Om te voorkomen dat een van die enge ziektes onze collectie aantast. Zelf gebruik ik Virkon S en F10. Beide zijn zeer doeltreffend in het bestrijden van bacteriën, virussen en schimmels. Ze worden vaak gebruikt als voetbad voor de in -en uitgangen van de volières en in quarantaines om een ziekte uitbraak te voorkomen::nl

Virkon S

Algemene eigenschappen

 • maakt geen vlekken
 • bij oplossen in water is het zeer stabiel( verliest op 7 dagen 10% van zijn activiteit)Noot: bij het oplossen is de oplossing roze gekleurd;Naarmate de oplossing zijn activiteit verliest,verliest het product ook de roze kleur.
 • is een zeer veilig product: irriteert de ogen en huid niet bij een concentratie van 1 %(= gebruiksconcentratie) . Zelfs wanneer het product werd verneveld in een kippenstal aan dubbele dosis, terwijl de kippen nog aanwezig waren vertoonden deze geen letsels aan ogen of aan poten .Als het product in het drinkwater wordt gedaan aan 0,50 % treden er geen bijwerkingen op .
 • Heeft een breed spectrum werking: werkt tegen alle gekende virussen(inclusief polyoma , papilloma , snavel en veerrotziekte , paramyxo , pokken) alle gekende bacteriën(inclusief papegaaienziekte=chlamydiosis=ornithosis , Salmonella , Campylobacter , tuberculose) alle gekende schimmels en hun spores ( aspergillose , candida )
 • is milieuvriendelijk: word afgebroken
 • snelle werking: na ongeveer 10 minuten is de des infectie optimaal
 • desinfecteert ook in aanwezigheid van organisch materiaal (bloed,mest enz .) : vele ontsmettingsproducten verliezen dan hun werking.

Werkingsmechanisme

Werkt door een oxidatie systeem

Gebruik

 1. desinfectie van vloer , muur , nestbakken , draad enz. eerst goed reinigen met reinigingsmiddel (zeep enz) of Virkon (5 gram per liter), dan ontsmetten met Virkon (10 gram per liter) door de oppervlakten te sprayen : ongeveer 1 liter per 3 à 4 m² . Dit mag in aanwezigheid van vogels .
 2. desinfectie van drinkbakjes , eetbakjes , voederspuiten enz . : eerst wassen met reinigingsmiddel(vb Dreft) of Virkon (5 gram per liter) , dan gedurende 10 minuten dompelen in een Virkonoplossing ( 10 gram per liter ) en daarna afspoelen .
 3. voetbaden bij inkomvolière : vullen met Virkon(10 gram per liter) en wekelijks verversen
 4. Broedkasten : cfr punt 2 Als er een rot ei in de broedkast geweest is of zelf ontploft is , kan men de broedkast en eieren ontsmetten dmv een lauwe !(ongeveer 39°) Virkon- oplossing(5 gram per liter) te sprayen .
 5. nestmateriaal of water om nest te besproeien(te lage vochtigheid) : 2,5 gram per liter
 6. water om zaad in te kiemen: 1,5 gram per liter en goed naspoelen
 7. drinkwater of verneveling bij ziekte uit braken :niet zomaar doen zonder uw dierenarts te raadplegen.
 • drinkwater: 1 gram/liter water
 • lucht: 5 gram per liter hiervan 1 liter vernevelen per 50 m³

Noot punt 4, 5, 6 ,7 = off label use

Voor meer informatie zie website: http://www.antecint.co.uk

Normale dosis is 10 gram per liter

1 afgestreken(blauw;zit in de 1 kg verpakking) maatlepel is 10 gram

in de 5kg doos zit een maatbeker met de gewichten erop vermeld

Nadelen

Als je Virkon S vaak gebruikt kan het in je huid beginnen te branden, het gebruik van handschoenen is aan te raden

Bron: Dierenarts Ludwig van de Wouwer Heuvelstraat 18 2560 Nijlen

F10 Super Concentrate Desinfectant

F10 is het andere ontsmettingsmiddel dat ik gebruik. Vooral om te benevelen. F10 wordt door velen als “wonder desinfectie- middel” tegen bacteriën, virussen en schimmels aangemerkt. Het is inderdaad een goed produkt.

Een anti-bacteriële desinfectant is niets bijzonders, maar eentje die gelijktijdig virussen en schimmels bestrijdt, is wel iets bijzonders. Net zoals Virkon S.

F10-SC is:

 • kleurloos
 • reukloos
 • niet giftig
 • niet etsend
 • het brand niet aan de handen.

F10 kunt u zelfs door het drinkwater van de vogels mengen. F10 heeft zich reeds bewezen bij:

 • de bestrijding van bacteriën
 • schimmelinfecties
 • luchtwegschimmels
 • huid infecties

F10 is een zeer probate desinfectant tegen bacteriën. F10 is zeer goed te gebruiken in luchtbevochtigingsapparatuur. Door de ruimte regelmatig te besproeien met F10 worden het aantal sporen in de lucht drastisch gereduceerd. Dit kan je op regelmatige basis doen met een atomist. Enkele soorten zoals bijv. papegaaien, grasparkieten maar ook de vruchten-etende vogels zijn zeer gevoelig voor luchtweg schimmels.

F10 is zeer effectief tegen:

 • bacteriën zoals E coli
 • schimmels zoals Aspergillosus en Candida
 • virussen zoals de vogelgriep, vogelpest, parvo of het herpes virus bij katten

Het gaat om preventieve bescherming. En is dus geen geneesmiddel.

F10 stelt ons in staat onze vogels zo goed mogelijk te beschermen en zonder enorme kosten