De goffini kaketoe

De Goffini kakatoe staat op de Appendix I van de Cites lijst vermeld, maar werd in grote aantallen geïmporteerd, waardoor hij niet vreemd is voor de kwekers. De man kan tamelijk agressief uit de hoek komen waardoor veel poppen gedood worden.

Duits: Goffin’s kakadu

Engels: Goffin’s cockatoo

Frans: Cacatoès de Goffin

Wetenschappelijk: Cacatua goffini

Beschrijving

  • man: De algemene kleur van deze kakatoe is wit. De teugels zijn rose. Ze hebben een kleine afgeronde kuif die niet zo spectaculair is als bij zijn andere soortgenoten. De basis van de kopveren zijn lichtjes roos getint. De onderkant van de vleugels en van de staart is geel getint. Ze hebben een naakte witte oogring en de snavel is grijsachtig wit. Bij de man zijn de ogen zwartbruin, bij de pop bruinrood. Hierdoor is uiterlijke dimorfisme mogelijk. Ze hebben beiden grijze poten.
  • pop: Als man, maar algemeen ietsje kleiner en met een roodbruine iris.
  • jongen: Als volwassene, maar meer rooskleurig en de iris is donkerbruin. De pop krijgt haar roodbruine iris op leeftijd van 2 tot 3 jaar. Dus het laten sexen bij deze soort is aanbevolen bij jongere vogels.
  • gewicht: 300 g de man is meestal wat zwaarder dan de pop.
  • lengte: ± 30-32 cm.
  • Verspreiding: Tanimbar eilanden van Indonesië.
  • ondersoorten: Geen

Wildleven

Natuurlijk woongebied: Ze leven in wouden, de randen van de wouden, voor hun voedsel te zoeken treft men ze aan op open gebieden en af en toe in de bomen van tuinen.

In het wild leven ze in paartjes of smalle groepen tot 8 vogels buiten het broedseizoen.

Het is een schuwe vogel en vrij angstig. Ze komen enkel voor te eten en drinken op de grond met dan een paar vogels op uitkijk in de boomtoppen om hen te alarmeren bij gevaar. Als ze opgeschrikt worden vliegen ze onder luid gekrijs weg. Ze maken nog een tamelijk luid gekrijs. Ze worden bedreigd door verwoesting van de wouden.

Hun natuurlijk dieet bestaat uit: zaden, fruit, noten, bessen, bloemen, insecten en hun larven; af en toe halfrijpe maïs. Ze veroorzaken ernstige schade aan graanvelden en maïsvelden. Ze zoeken naar bananen en papayas in fruitplantages en graven naar zoete aardappelen in de velden.

Balts

De balts is mooi om te aanschouwen. De man zet zijn kuif recht en stoot een schreeuw uit. Hij buigt het hoofd en maakt soms sprongetjes.

Kweek

De kweekperiode bevindt zich rond april-juni.

De pop legt 2 soms 1 of 3 eieren, die +/- 28 dagen bebroedt worden. Het broeden begint 1 tot 2 dagen na het leggen van het eerste ei. De jongen vliegen na 10 weken uit en zijn na +/- 5 weken zelfstandig. De jongen worden met een witte dons geboren en worden geringd met een 11 mm ringmaat. Meestal worden de jongen goed door de ouders aanvaard en mogen ze bij de ouders blijven zitten. Ze verdragen de winter zeer goed. Goffini’s zijn niet de gemakkelijkste kwekers. Meestal kweken ze op 6-7 jarige leeftijd. Als men toch de pech heeft dat het ouderpaar niet de uitstekende broeders of ouders zijn, moet men de eieren laten grootbrengen door pleegouders of onder de broeikast leggen. Best neemt men het ei af en laat het gedurende 1 dag in een warmere omgeving liggen. Na 1 dag verplaatst men het in de broeikast. De vochtigheid moet tussen de 40%-45% liggen. Beweeg de eieren niet te veel bij het transport of hou ze niet verticaal. Eieren zijn zeer gevoelig voor trillingen.

Nestkast

De nestkast heeft best de afmetingen 25 x 30 x 50 cm en is best uit zeer sterk materiaal vervaardigt. Meestal kunnen ze het een jaar stellen met dezelfde nestkast. Want na een kweekseizoen is de nestkast zo goed als gesloopt. Want de Goffini’s maken zelf hun nest af. Een natuurlijke holle boomstam, die ik persoonlijk aanraad, aangezien hier geen naden zijn waar mijten en luizen kunnen in schuilen, isoleert veel beter en bovendien oogt het mooier. Reinig de nesten grondig met een ontsmettingsmiddel dat geschikt is voor vogelsoorten. Persoonlijk kan ik iedereen maar Virkon aanraden. Dit product van Nederlandse makelij bestrijdt virussen, schimmels en bacteriën en gaat dus veel verder dan het klassieke bleekwater en dettol. Daarenboven is het geen hinder voor de vogels en mag het zelf in hun buurt gebruikt worden. Verder brand ik elke nest vanbinnen af met een brander. Even een korte vlam en alle eitjes van ongedierte zijn dood. Als nestvulling komt er een klein beetje turf gemengd met gekapte beuk of gemalen kemp (dit zijn de planten die het kempzaad voortbrengen) Dit is wel duurder dan gekapte beuk, maar ontsmet 100%. Er wordt ook geregeld takken aangeboden die ze dan fijn knagen in de nest. Als de kakatoes blijven hun nest volledig vernielen is dit ofwel een teken dat deze nestkast hen niet aanstaat ofwel omdat er niet voldoende hout aanwezig is om aan te knagen.

Agressief

Het is al even aangestipt; de Goffini kakatoe is een van de agressiefste witte kakatoes. Het gebeurt vaak dat de man de pop dood. Heeft de liefhebber te maken met een agressieve man dan kan dit opgelost worden volgens de methodes die ik in mijn vorig artikel over de Ducorps kakatoe aangehaald had.

Volière

Koloniebroed is uitgesloten omwille van hun agressief karakter. Als huisvesting dienen ze te beschikken over een volière van minstens 4 x 2 x 2 m met een aangrenzend nachthok dat ze moet beschermen tegen de vorst. De volière mag niet te smal zijn, aangezien de pop dan geen enkele kans heeft om te ontsnappen aan de grillen van de man. De volière dient in metaal uitgerust met een sterke draad, van 2mm dikte met een maaswijdte van 12 x 24 mm, dit is absoluut noodzakelijk. De vogels bijten door dunne draad gewoon door. Zorg voor een vorstvrij nachthok, dat in steen is opgetrokken. De vloer van het nachthok is van beton of vloer en de bodem van de buitenvolière kan men best in natuurlijke staat laten. Zorg dan wel voor een fundering van 50 cm omdat kakatoes goede gravers zijn. Veel kwekers prefereren in het algemeen liever dichte wanden aan iedere kant van de kakatoevolière. Allen de voorkant is van gaas voorzien. Zo wordt het kweekkoppel niet gehinderd van buren. Er wordt aangeraden indien de wanden van gaas zijn om geen andere kakatoes als buur te zetten. Best neemt men parkietsoorten als buffer. Tegenwoordig kweken veel kwekers ook met draadkooien. Dit heeft zijn voor-en nadelen. De voordelen zijn: de vogels zitten steeds proper. Ze kunnen geen wormen krijgen en men moet ze niet vaak storen voor reiniging. Het neemt minder beslag in als volières. De nadelen: voor alle soorten is dit niet geschikt. Krijgt de man een bui van agressie, dan zal de pop niet snel zulke aanval overleven. Als men een vogel uit zulke draadkooi moet vangen, is dit bijna onmogelijk om alleen te doen. Daarom vind ik persoonlijk een volière voor deze soort meer geschikt.

Belangrijke weetjes

Verzorging

Als zaadmengeling wordt er een kleine hoeveelheid zonnepitten, pompoenpitten; kleine parkieten mengeling( millet, kemp, boekweit, cedernoten ,witzaad (in kleine hoeveelheid aangezien dit heel olierijk is), tarwe, gepelde rijst), halfrijpe maïs; zeer veel fruit en groenten, vooral appel, peer, rozebottel, rode biet, bessen, groenvoeder; geweekte en gekiemde zaden gegeven. Sepiaschelpen voor het kalkgehalte op het goede peil te houden. Noten hebben de slechte naam om schimmelziektes aan te wakkeren, maar zijn toch een essentiële voedingsbasis voor onze papagaaien. Noten zijn zeer goed voor hartproblemen. Natuurlijk moeten er geen grote hoeveelheden aangeboden worden, maar van de andere kant mag men ze ook deze kans om noten op te nemen niet verbieden. Goffini’s pellen liever walnoten en eten graag hazelnoten en cedernoten. Noten moet men goed bewaren. Niet vochtig en luchtdicht. Beschadigde noten, noten die nat geworden zijn of noten met gaatjes in worden weggegooid. Noten kan men maximum 6 maanden goed bewaren. Men kan ze ook invriezen. Ze zijn dol op de rode zaden van granaatappels. Men kan dit onder hun eivoeder mengen. Ook een goede gritmengeling van grove oesterschelpen en grove maagkiezel mogen niet ontbreken. Verder is er steeds een jodiumsteen aanwezig en vers drink –en badwater. Kakatoes baden graag en nog liever , ze zitten graag in de regen. Ze drinken ook veel meer dan in vergelijking met parkieten. Vandaar alleen al moet men het water dagelijks verversen. Want als er niet dagelijks vers water wordt verstrekt, dan krijgt men een bacteriënpoel. Wekelijks wat trosgierst breekt ook de dagdagelijkse voeding. Persoonlijk verstrek ik de zaadmengeling van Versele-Laga Australian parrot loro parque mix.

Ziektes

Het is bekend, kakatoes zijn gevoelig voor ziektes zoals bek en veder ziekte. Daarom als men import vogels wil kopen van vogels die in Zuid-Afrika of ergens anders gekweekt zijn (wat ik ten zeerste kan afraden), zorg dan steeds dat er een attest kan bekomen worden dat de vogels van deze ziekte vrij zijn. Verder een geregelde vaccinatie voor wormen en /of lintwormen kan geen kwaad.